Stanovisko útulku k žádostem o zveřejnění soukromých inzerátů "namnožených" štěňat a koťat na našich webových stránkách:

Soukromé inzeráty nabízející "nechtěně" namnožená koťata a štěňata nezveřejňujeme! Jako útulek, kterým za rok projdou stovky opuštěných zvířat, nechceme podporovat majitele, kteří si svého nekastrovaného mazlíčka neuhlídali, a nechtěnými mláďaty tak přispívají k dalšímu možnému utrpení. Běžně se totiž stává, že fena nebo kočka porodí více mláďat, než jsou jejich majitelé schopni zvládnout a udat - nabídka v případě "mazlíčků" totiž převyšuje poptávku - a tak tato nechtěňátka končí v lepším případě v přeplněných útulcích, v horším na ulici, v lese, v popelnicích, vyhozená z auta do příkopů. Množitelé se také mnoho nezajímají, kde zvíře od nich skončí; jsou rádi, že se ho zbavili a dál se nestarají, co se s ním v novém domově děje, jestli je skutečně v dobrých rukou (můžeme potvrdit, že kontroly v nových domovech jsou nutností). Nikdo jim navíc nezaručí, že se tato zvířata nebudou nadále množit a celý koloběh se nebude opakovat. Apelujeme proto znovu na všechny, nechte svého psa či kočku vykastrovat.
Tyto stránky byly vytvořeny jako pomoc pro útulková, opuštěná zvířata, kterých živoří na ulici tisíce a kterým ta nechtěně a zbytečně namnožená ubírají šanci na umístění (a ve finále často rozšiřují jejich řady). Kastrace je dnes již běžná operace, je velmi snadné zjistit si potřebné informace (nespoléhejte se na to, že fenu nebo kočku uhlídáte a že určitě udáte všechna mláďata). Nezpodpovědní majitelé mohou k nabízení svých namnožených koťat, štěňat využít noviny, letáky, inzertní servery apod. Na našich stránkách inzeráty tohoto typu zveřejňovat nebudeme, vedou nás k tomu špatné zkušenosti, je to proti veškerému našemu snažení o "regulaci" nechtěných zvířat (jeden příklad z mnoha: nabízeli jsme na prosbu majitele namnožená koťata pod podmínkou, že nechá kočku-matku vykastrovat. K tomu ovšem nedošlo a za půl roku nám přišel inzerát na další vrh. Koťátka prý byla moc roztomilá, tak si to chtěli zopakovat).
Kdo nechce podporovat nezodpovědné "množitele", měl by dát šanci zvířátku z útulku nebo se obrátit na registrované chovatele.
















Útulek Dášenka, Liga na ochranu zvířat ČR, Lučany 627, Jablonec nad Nisou, tel: 483 300 208, mobil: 606 472 619.